Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

Στο «κενό» έπεσε η φασιστική προπαγάνδα στα Σεπόλια, άρθρο της Πανάγου Μαρίνας, δασκάλας στο 144ο ΔΣ

Τα Σεπόλια είναι μια λαϊκή συνοικία, όχι πολύ μακριά απ’ το κέντρο της Αθήνας: Άνθρωποι της δουλειάς και του μόχθου την κατοικούν, όπως και στρώματα μικροαστικά, άνεργοι και πολλοί νέοι. Τα τελευταία χρόνια οι δρόμοι της πολλές φορές γέμισαν από ανθρώπους που διαμαρτύρονταν και διεκδικούσαν. Στις πλατείες της συναντήθηκαν κι επικοινώνησαν σε πολιτικά και πολιτιστικά γεγονότα, έχτισαν σχέσεις και δεσμούς.


Δίπλα στο μηχανοστάσιο του μετρό είναι το 144ο δημοτικό σχολείο, ένα από τα πολλά της περιοχής, που γνώρισε, όχι πολύ παλαιότερα, άλλες μέρες. Ανοιχτό στη γειτονιά, κέντρο της. Στην αυλή του, όλες τις ώρες έπαιζαν παιδιά και έφηβοι, συναντήθηκαν οι γείτονες, γνωρίστηκαν μεταξύ τους μέσα από τον πολιτισμό και τη διεκδίκηση. Έβγαλαν εκεί την τοπική τους εφημερίδα, τραγούδησαν, διασκέδασαν, μοιράστηκαν χαρές και αγωνίες.

Την Πέμπτη 19/10 το σχολείο παραχωρήθηκε από το Δήμο Αθηναίων στο Σύλλογο της Πακιστανικής Κοινότητας «Η Ενότητα», μετά από αίτημά της, προκειμένου στις αίθουσές του τις Κυριακές τα παιδιά των Πακιστανών μεταναστών να διδάσκονται τη μητρική τους γλώσσα και την αγγλική και κάποιες μητέρες τους την ελληνική, όπως είναι δικαίωμά τους και όπως συμβαίνει σε κάθε δημοκρατική χώρα, όπως ακριβώς γίνεται και με τα παιδιά των Ελλήνων μεταναστών, όπου αυτά βρίσκονται.

Με αυτό το πρόσχημα, ξέσπασε γύρω από το σχολείο και συνεχίζεται, μια σχεδιασμένη επίθεση απ’ τη ναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή κι άλλες τέτοιου τύπου οργανώσεις. Μια ρατσιστική εκστρατεία ενάντια στους εκπαιδευτικούς και τη γειτονιά, με όλα τα γνωστά χαρακτηριστικά: την ξενοφοβία, το ρατσισμό, το φασισμό. Ανυπόστατα επιχειρήματα ακούγονται κι εξαπλώνονται για αρρώστιες, καταστροφές, θρησκευτικές λατρείες και προσηλυτισμό, που επιχειρούν να τρομοκρατήσουν τον κόσμο, κυρίως τους γονείς των μαθητών. Να κάνουν την παθητικότητα, τον ανορθολογισμό και τη μισαλλοδοξία καθεστώς. Να συσκοτίσουν τα πραγματικά προβλήματα. Με τεχνητές αντιπαραθέσεις να σπάσουν συνεκτικούς δεσμούς ανάμεσα στους εργαζόμενους ανθρώπους, που στενάζουν μαζί κάτω από την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όπως και όλου του μνημονιακού τόξου ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ. Το χειρότερο απ’ όλα είναι το σκοτάδι που επιχειρείται να εγκατασταθεί στις ψυχές και στα μυαλά των μικρών παιδιών, των αυριανών πολιτών και εργαζομένων.

Η επίθεση αυτή δεν έμεινε αναπάντητη. Το σωματείο των εκπαιδευτικών της περιοχής «Αριστοτέλης», η Λαϊκή Συνέλευση Σεπόλια-Κολωνός-Ακ. Πλάτωνα, ο σύλλογος γονέων του σχολείου, παλιοί απόφοιτοι του -φοιτητές και εργαζόμενοι τώρα- πολιτικές οργανώσεις και πολλοί κάτοικοι στην περιοχή απάντησαν αμέσως. Η γειτονιά συσπειρώθηκε, αντέδρασε. Άλλωστε, πάντα οι συλλογικότητες της περιοχής ήταν ενεργές για όλα τα ζητήματα, πρωτοστατούν στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στις επιχειρήσεις της περιοχής, για να μην κοπεί το ρεύμα και να μη χαθεί το σπίτι κανενός ανθρώπου του μεροκάματου, για τα ατυχήματα στις γραμμές του ΟΣΕ, για τη συνολική επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, η νεολαία, με πλούσια αντιφασιστική, αντιρατσιστική δράση.

Με κείμενα, εξορμήσεις, καλέσματα για να απαντηθούν οι φήμες και οι διαδόσεις για να ξαναδούν οι άνθρωποι τους πραγματικούς αντιπάλους.

Το κοινό κείμενο του σωματείου εκπαιδευτικών και της λαϊκής συνέλευσης γράφει: «Δεν βρίσκεται απέναντί μας ο μετανάστης, ο πρόσφυγας, ο άνθρωπος της δουλειάς και του μόχθου. Απέναντι μας είναι όλες οι κυβερνήσεις που ψηφίζουν μνημόνια, ανάμεσά τους και η σημερινή, που εξωθούν στη φτώχεια, την ανεργία και την ανέχεια το λαό μας, οι χορτάτοι αυτού του κόσμου που για να συνεχίζουν να κερδοφορούν, λεηλατούν τα εργατικά δικαιώματα καθώς και οι υπερεθνικοί οργανισμοί τους, η ΕΕ και το ΔΝΤ, οι τράπεζες και το κεφάλαιο. Απέναντί μας είναι το ανάλγητο κράτος και η Δημοτική Αρχή {…}Απέναντι σε κάθε φασιστική απόπειρα να εγκαθιδρυθεί η ξενοφοβία και ο ρατσισμός, ο φασισμός και ο ναζισμός στις γειτονιές μας, χτίζουμε γειτονιές αλληλεγγύης, αλληλοβοήθειας, πολιτισμού που αναγνωρίζουν μόνο το χρώμα των κοινών λαϊκών μας αναγκών…»

Μια πρώτη απάντηση δόθηκε. Στη συνέλευση των γονιών, στη γειτονιά, στα σχολεία της περιοχής. Δεκάδες αντιφασιστικά καλέσματα από εκπαιδευτικά σωματεία και σωματεία εργαζομένων, συλλογικότητες από τις γειτονιές, αντιφασιστικοί-αντιρατσιστικοί συντονισμοί και πρωτοβουλίες, για να καλωσορίσουν τα παιδιά της πακιστανικής κοινότητας την Κυριακή , στο 144ο ΔΣ (Χατζηαποστόλου και Μετοχίτη, μετρό Σεπολίων).

Ο δρόμος είναι μακρύς. Θα τον βαδίσουμε όλοι μαζί, όσοι ενδιαφερόμαστε ο φασισμός -και οι επιπτώσεις του στην κοινωνία μας- να πεθάνει!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου