Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

Από πνεύμονες ρυπαντές;




Ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα νέας μελέτης, η οποία καταγράφει πως τα μεγάλα τροπικά δάση, οι «πνεύμονες» της υφηλίου, έχουν υποβαθμιστεί τόσο πολύ που, πλέον, αποτελούν μία τεράστια πηγή εκπομπής άνθρακα.
Όπως σημειώνεται στην έρευνα, τα δάση παγκοσμίως έχουν επηρεαστεί σε τέτοιο βαθμό που αντί να απορροφούν, εκπέμπουν περισσότερο άνθρακα το χρόνο από όσο παράγουν οι εκπομπές ρύπων των οχημάτων σε όλες τις ΗΠΑ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επισημαίνουν την ανάγκη να προστατευθούν τα μεγάλα δάση σε Νότια Αμερική, Αφρική και Ασία, το οποία μέχρι πρότινος έπαιζαν κεντρικό ρόλο στην απορρόφηση των επιπτώσεων από το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Τονίζουν, ακόμη, ότι τα αποτελέσματα της έρευνάς τους θα πρέπει να κινητοποιήσουν τους αρμόδιους να αναλάβουν άμεση θεραπευτική δράση.

Ο Αλεσάντρο Μπατσίνι, ένας από τους επικεφαλής της ομάδας ερευνών στο ερευνητικό κέντρο Γουντς Χόουλ στη Βοστώνη, εξηγεί ότι αυτή ή «μεταστροφή» προκαλείται από την ευρείας κλίμακας αποψίλωση δασών, την υποβάθμιση και την όχληση του περιβάλλοντος.

Η έρευνα πήγε ένα βήμα παραπέρα από όποιες είχαν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής, μετρώντας το μέγεθος της όχλησης και της υποβάθμισης (πιο λεπτή πυκνότητα των δασών και βιοποικιλότητα), που προκαλούνται συνήθως από την υλοτομία, τις φωτιές, την ξηρασία και το κυνήγι. Αυτά μπορούν να μειώσουν τη βιομάζα έως και 75%.

Για να έχουν πιο ακριβή στοιχεία οι επιστήμονες συνδύασαν δορυφορικά δεδομένα δώδεκα ετών με μελέτες πεδίου. Ανακάλυψαν απώλεια άνθρακα σε κάθε ήπειρο. 

Εν γένει περισσότερος άνθρακας χάθηκε από την υποβάθμιση και την όχληση παρά από την αποψίλωση.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι αυτή είναι μία ευκαιρία, αλλά και ανησυχία, επειδή τώρα υπάρχει η δυνατότητα να αναγνωριστούν οι περιοχές που έχουν επηρεαστεί και να αποκατασταθούν τα δάση προτού εξαφανιστούν εντελώς.

«Πριν από αυτή τη μελέτη γνωρίζαμε ότι η υποβάθμιση ήταν πρόβλημα, αλλά δεν γνωρίζαμε που εντοπιζόταν το πρόβλημα ή σε ποιο βαθμό» σημειώνει ο Γουέιν Γουόκερ, ένας από τους βασικούς συγγραφείς της έκθεσης, και συνεχίζει «είναι πιο εύκολο να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα όταν υπάρχει ακόμη κάποιο κομμάτι του δάσους που δεν έχει καταστραφεί».

«Η προτεραιότητα είναι να προστατευθούν αρχαία δάση με μεγάλη πυκνότητα σε άνθρακα. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι να στηρίξουμε τα δικαιώματα στην ιδιοκτησία των ιθαγενών πληθυσμών. Αυτοί οι πληθυσμοί μπορούν να κάνουν τη διαφορά» υποστηρίζει ο Γουόκερ.

Πολλές κυβερνήσεις, όμως, που έχουν στα εδάφη τους τροπικά δάση κινούνται προς την αντίθεση κατεύθυνση. Στη Βραζιλία και την Κολομβία, για παράδειγμα, η αποψίλωση έχει επιταχυνθεί σε μεγάλο βαθμό τον περασμένο χρόνο.

Ο Μπατσίνι σημειώνει ότι οι αριθμοί θα έπρεπε να γίνουν οδηγός για άμεση δράση. «Πρέπει να είμαστε θετικοί. Ας μετατρέψουμε τα τροπικά δάση ξανά σε “απορροφητές”. Πρέπει να αποκαταστήσουμε τις υποβαθμισμένες περιοχές».

Διαβάστε ολόκληρη την επιστημονική δημοσίευση ΕΔΩ

πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου