Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Η απάντηση των γονιών του Περάματος στην φασιστική βία... ... και η δυσανάλογη αντίδραση του υπουργείου Παιδείας

Την τραμπούκικη επίθεση των φασιστών της «Χρυσής Αυγής» καταγγέλει, με ανακοίνωσή της, η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Περάματος.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ την παρουσια των χρυσαυγίτων με επικεφαλή τον υπόδικο βουλευτή Γιάννη Λαγό, στο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ικονίου. Καταγελούμε όσους τον κάλεσαν και όσους με την στάση τους φέρουν την ευθύνη για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν σήμερα στο σχολείο.

»Σε ώρα λειτουργίας του σχολείου, ο Γιάννης Λαγός και οι μπράβοι του μπήκαν μέσα στο σχολείο ξυλοκοπώντας, προπηλακίζοντας, απειλώντας, βρίζοντας εκπαιδευτικούς και γονείς.

»Τεράστιες οι ευθύνες της αστυνομίας, που ενώ έβλεπαν τα γεγονότα δεν παρενέβησαν για να τα σταματήσουν.

»Τεράστιες επίσης και οι ευθύνες της κυβέρνησης, του Υπουργείου Παιδείας, της Δημοτικής αρχής, που ενώ θα μπορούσαν να καλέσουν νωρίτερα σε σύσκεψη τους γονείς, προκειμένου να λύσουν απορίες και να τους ενημέρωσουν, δεν το έκαναν αφήνοντας να φουντώνει η παραπληροφόρηση.

»Αλήθεια τώρα τους έπιασε ο πόνος στη Χρυση Αυγή και ενδιαφέρεται τόσο πολύ για τα παιδιά μας; Που ήταν όταν δεν είχαν βιβλία, δασκάλους, πετρέλαιο να ζεσταθούν;

»Τι θέση πήραν στη Βουλή, όταν ψηφιζόταν το αφορολόγητο πετρέλαιο για τους εφοπλιστές και όχι για τα σχολεία, πάγιο αίτημα του γονεϊκού κινήματος; Πότε είπαν έστω και μισή κουβέντα για τον πόλεμο και για αυτούς που τον προκαλούν;

»Όποιος νοιάζεται για τα παιδιά στο Πέραμα, νοιάζεται και για τα παιδιά όλου του κόσμου, δεν τα θέλει πνιγμένα στο Αιγαίο, δεν τα θέλει στις σκηνές, στα χιόνια και το κρύο, δεν τα θελει αμόρφωτα, πεινασμένα και φοβισμένα. Η στάση τους είναι απάνθρωπη, είναι αισχρή.

»Καλούμε τους γονείς του Δημοτικού σχολείου Ν. Ικονίου, να μη φοβηθούν, να ορθώσουν το ανάστημα τους, απέναντι στις ρατσιστικές και ξενοφοβικές φωνές, που στοχοποιούν ανήλικα παιδιά και τις κυνηγημένες οικογένειες τους, τους καλούμε να τις αποδοκιμάσουν και να τις απομονώσουν.

»Καλούμε τους γονείς, τους Συλλόγους Γονέων, τους συλλόγους εκπαιδευτικών, να υποδεχτούμε και να αγκαλιάσουμε τα προσφυγόπουλα που θα έρθουν στο Δημοτικό Σχολείο του Ν. Ικονίου.

»Στα σχολεία μας και στα σπίτια μας δεν υπάρχει χώρος για ρατσισμό και ξενοφοβία. Απομονώνουμε κάθε τέτοια φωνή που θα ακουστεί. Θέλουμε να μεγαλώσουν τα παιδιά μας με τις αξίες της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και της αγάπης προς τον άνθρωπο.

ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ, ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ Ε.Ε. ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΜΕ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ.».

Τo υπουργείο Παιδείας «καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τους προπηλακισμούς και τις απειλές που υπέστησαν η διευθύντρια και εκπαιδευτικοί στο Δημοτικό Σχολείο Νέου Ικονίου Περάματος, και μάλιστα παρουσία των μαθητών, από ομάδα Χρυσαυγιτών, με επικεφαλής τον βουλευτή Γιάννη Λαγό».

Ωωστόσο, ερωτηματικά προκαλεί η αναφορά στην ανακοίνωση ότι «η ομάδα των Χρυσαυγιτών εισέβαλε στο σχολείο, χωρίς την απαιτούμενη άδεια, επιχειρώντας να μεταβάλει τον εκπαιδευτικό χώρο σε αρένα πολιτικής αντιπαράθεσης και σύγκρουσης». Ο δε γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Γιάννης Παντής, αφού δήλωσε ότι «η σημερινή εμφάνιση των Χρυσαυγιτών, με επικεφαλής τον υπόδικο Γιάννη Λαγό, δεν θα ματαιώσει τη λειτουργία του σχολείου για τα προσφυγόπουλα» πρόσθεσε ότι το υπουργείο «έχει την υποχρέωση να θωρακίσει τις εκπαιδευτικές διαδικασίες από παρεμβάσεις εξωσχολικών, όποιοι κι αν είναι αυτοί, όποιους σκοπούς κι αν επιδιώκουν» και ότι για τον λόγο αυτό δεν έχει δοθεί σε κανέναν εξωσχολικό άδεια εισόδου στα σχολεία.

Ομως, αυτό που συνέβη σήμερα στο Πέραμα δεν ήταν «χουλιγκανισμοί»… «εξωσχολικών», αλλά ακόμη μία επίδειξη ωμής, οργανωμένης φασιστικής βίας υπό το απαθές βλέμμα της αστυνομίας. Και βέβαια, οι φασίστες… δεν ζητούν «άδεια» για να χτυπήσουν. Η «θωράκιση» των σχολειών από «εξωσχολικούς, όποιοι κι αν είναι αυτοί» θεωρεί το υπουργείο ότι αποτελεί ισοδύναμη πολιτική απάντηση στην φασιστική βία ή, τελικά και αντικειμενικά και πέρα από προθέσεις, «τσουβαλιάζει» την πολιτική αντιπαράθεση με τις φασιστικές συμμορίες;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου